Thursday, January 16, 2014

Cosmeticele sunt folosite inca din Antichitate

M-am gandit ca o rubrica ¨"Stiai ca..." este metoda ideala de a afla mai multe lucruri interesante despre cosmetice, asa ca descoperirea diferitelor metode de infrumusetare ale femeilor din Antichitate mi s-a parut un subiect incitant. Iata ce am aflat:

Tratamentele faciale dezvoltate de popoarele antice erau extrem de dezvoltate și femeile ii dedicau multe ore. Un papirus egiptean din secolul al 16-lea, contine retete detaliate pentru prepararea unor lotiuni pentru eliminarea petelor , ridurilor și altor semne de varsta. De asemenea, femeile din Grecia si Roma isi acopereau fata cu o "masca de frumusete", pentru eliminarea petelor, care consta in principal din faină amestecata cu condimente aromate  si pe care o lasau pe fata toata noaptea. In dimineata urmatoare o indepartau cu lapte de magar.


In Egiptul Antic existau mai multe motive pentru utilizarea machiajului. Unul dintre ele tinea de statut. Oamenii cu un statut social mai important purtau mai mult machiaj decât cei cu un statut inferior. Un alt motiv tinea de convingerile religioase. Se credea că machiajul ochilor ar putea speria spiritele rele și proteja contra deochiului. Cosmeticele au fost o parte importantă a civilizației Egiptului antic, toată lumea, indiferent de sex sau vârstă purtand machiaj. Femeile chiar aveau cutii de machiaj pe care le aduceau la adunări sociale cu ele.

Exista si un scop medicinal, acoperirea pielii sensibile a pleoapelor cu unguente colorate prevenind uscarea și protejand impotriva bolilor de ochi. Colorarea conturului ochilor mai avea si rolul de a respinge micile musculite care provocau inflamatii oculare. Cele două culori principale folosite pentru machiajul ochilor erau verde si negru. Se credea ca verdele, culoare realizata din malachit, este pe placul lui Horus, zeul protector al Egiptului.



In Israelul Antic exista o distinctie intre conturarea ochilor in scopuri terapeutice și de infrumusetare. Utilizarea machiajului era strict codificata in practicile religioase israelite antice. De exemplu, avand in vedere ca aplicarea kohl-ului pe pleoape era considerata munca, a fost interzisa în ziua de Sabat. Preotii templului distingeau de asemenea intre vindecare, care presupunea infrumusetarea unui singur ochi cu Kohl și machiaj care presupunea infrumusețarea ambilor ochi.

Culorile folosite erau bazate pe minerale: negrul de multe ori era obtinut din sulfat de plumb, verdele și albastrul din oxid de cupru si rosul din oxid de fier. Astfel de materiale erau zdrobite si facute pulbere dupa care se amestecau intr-o bază de ulei de conservare, cu adaos de parfum.

Sper ca ati aflat lucruri interesante.



No comments:

Post a Comment